A vérvételhez minden esetben előzetes időpont foglalás szükséges. Egyes vizsgálatok esetében szükség lehet speciális intézkedések betartására.

Étkezés

A vérvétel az esetek nagy többségében éhgyomorra történik, ezért a vérvételt megelőző 8-10 órában már ne étkezzen. Vérvétel előtti este kerülni kell a magas fehérje tartalmú, zsíros ételeket. Folyadékot lehet inni, azonban figyelni kell arra, hogy az ne tartalmazzon szénhidrátot (cukrot), és zsírnemű anyagot (pl.: tejet). Tartósan éhezni sem jó mivel az éhezés számos paraméter változását okozhatja. Speciális esetben előfordulhat, hogy nem szükséges éhgyomorra lenni a mintavételkor, amit a telefonos egyeztetés során kérdés esetén megválaszolunk.

Élvezeti cikkek

Az élvezeti cikkek (kávé, tea) olyan anyagokat tartalmaznak, melyek a különböző szervek működését befolyásolhatják, (gyomor, vese, máj) vérvétel előtt fogyasztásuk nem javasolt. A mintavételt megelőző alkoholfogyasztást szintén nem ajánlott. A dohányzás szintén eltérést eredményezhet egyes laboratóriumi vizsgálatok esetében (pl. magasabb CEA érték mérhető).

Gyógyszerek hatása

Számos gyógyszer hatással van az anyagcserére, emiatt ajánlatos a gyógyszereket nem a mintavétel előtt, hanem azt követően bevenni , amennyiben ez a páciens egészsége szempontjából megoldható. Pajzsmirigy betegség esetén a hormon szint ellenőrzésekor mindig a megfelelő protokoll szerint kell eljárni, azaz ha az előző vérvétel előtt bevette gyógyszerét, akkor minden esetben vegye be. Ellenkező esetben mellőzze a gyógyszer bevételét. A szívbetegségben szenvedők bevehetik szokásos gyógyszereiket egy pohár vízzel, ha kezelőorvosuk nem rendelkezett másként.